Overweegt u hormoontherapie voor uw overgangsklachten? Dit moet u weten

Dr. Magda Armeanu Gynaecoloog
1 februari 2016

Hormoontherapie tijdens de overgang is de enige bewezen effectieve therapie voor overgangsklachten. Uw behandelend huisarts en uw gynaecoloog kunnen u een advies op maat geven over het soort hormoonpreparaat en de juiste dosering.

Hormoontherapie overgang

De enige wetenschappelijk goed onderzochte, veilige en bewezen werkzame middelen zijn de geregistreerde geneesmiddelen die hormonen bevatten. Deze hormoontherapie wordt door de huisarts en door de gynaecoloog op recept voorgeschreven en wordt door de verzekering meestal vergoed.

Oestrogeen en oestradiol

Deze moderne hormoontherapie bevat meestal natuurlijke, bio-identieke oestradiol, identiek aan het oestradiol, wat door het eigen lichaam gemaakt wordt. De oestradiol bevattende hormoontherapie wordt in pilvorm (oraal) of in pleistervorm (transdermaal) toegediend.

Progesteron

Oestradiol wordt vaak in combinatie met een progestatieve stof voorgeschreven om het baarmoederslijmvlies te beschermen tegen baarmoeder kanker. Er zijn diverse synthetische progestativa, die soms op de natuurlijke progesteron lijken. Er bestaat ook gemicroniseerde progesteron, die bio-identiek is aan het natuurlijke progesteron in het lichaam.

Alle geneesmiddelen die als hormoontherapie voor overgangsklachten worden voorgeschreven hebben een bijsluiter waarin de werking en alle mogelijke bijwerkingen worden beschreven. U krijgt altijd de allerlaagste werkzame dosering voorgeschreven om uw overgangsklachten te bestrijden. Er is een internationale consensus: de hormoon therapie voor overgangsklachten biedt voor de vrouwen onder de 60 jaar meestal meer voordelen dan nadelen.

Pas op met niet geregistreerde hormoon preparaten

Er zijn echter ook niet geregistreerde hormoon preparaten. Deze preparaten zijn dus geen geneesmiddel en worden niet vergoed door de verzekering. Veel vrouwen worden helaas misleid door onvoldoende en onjuiste informatie over deze niet geregistreerde, vrij verkrijgbare hormoon bevattende middelen. De verwachting wordt gewekt dat deze vrij verkrijgbare middelen “natuurlijker” en dus beter zouden zijn dan de op recept door de behandelende arts voorgeschreven geneesmiddelen. Bovendien denken veel vrouwen dat deze vrij verkrijgbare middelen veiliger zijn dan geneesmiddelen. Niets is minder waar.

Onderzoek

In december 2015 heeft de North American Menopause Society (NAMS) een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in het tijdschrift Menopause over het gebruik van hormoontherapie in de Verenigde Staten. Via internet werden 3725 vrouwen tussen 40 en 84 jaar gevraagd welke hormonen zij gebruikt hebben voor overgangsklachten. Een derde van alle vrouwen die hormoontherapie hebben gebruikt voor overgangsklachten bleken niet geregistreerde vrij verkrijgbare preparaten te hebben gebuikt.

De risico’s van vrij verkrijgbare hormonen

Er wordt gewaarschuwd voor deze vrij verkrijgbare hormonen om de volgende redenen:

  1. De preparaten bevatten niet steeds dezelfde hoeveelheid hormoon, je weet dus niet precies wat er in zit.
  2. Vaak is er te weinig progesteron en dus te weinig bescherming van het baarmoeder slijmvlies, met als gevolg onnodige bijwerkingen en mogelijk zelfs risico’s
  3. De werking is niet bewezen effectief tegen opvliegers, vaginale klachten en botontkalking.

Als u hormoontherapie overweegt, bespreek dat eerst met uw arts. Praat met uw huisarts en uw gynaecoloog over uw overgangsklachten en kies samen wat voor u persoonlijk de beste behandeling is.

Lees verder over hormoontherapie bij blaasproblemen

 

Dr. Magda Armeanu Gynaecoloog
Auteur: Dr. Magda Armeanu is gynaecoloog van het multidisciplinaire blaasteam.
Laatste update: 1 februari 2016

Neem contact met ons op