Bekkenfysiotherapie bij blaasproblemen

Bekkenfysiotherapie bij blaasproblemen en plasklachten is onderdeel van onze multidisciplinaire aanpak. Want als de bekkenbodem niet goed functioneert, kunnen problemen ontstaan zoals urineverlies, of juist niet goed kunnen plassen, problemen met vrijen en pijnklachten.

Carel Jan van der Heide Bekkenfysiotherapeut

Het niet goed kunnen ontspannen van de bekkenbodem kan klachten veroorzaken of klachten verergeren.

Carel Jan van der Heide Bekkenfysiotherapeut
Carel Jan van der Heide Andros Blaascentrum

Bekkenfysiotherapeut bij blaasproblemen

Blaasproblemen kunnen invloed hebben op de bekkenbodem én problemen met de bekkenbodem op de blaas.

Blaasproblemen vrouw, blaas ligt tegen baarmoeder met plasbuis naar buiten

Bekkenfysiotherapie gaat over het gebied tussen navel en knieën, dus over de lage rug, het bekken en de heupgewrichten. In dat gebied liggen onze inwendige organen veilig opgeborgen tussen bot-, spier- en bindweefsel. Van alle spieren zijn de bekkenbodemspieren het belangrijkste; zij fungeren als de poortwachters van de organen die er boven liggen en hebben daarmee een verantwoordelijke taak te vervullen bij het doorlaten of juist tegenhouden van de gebruikmakers van die poorten.

Problemen met de bekkenbodem

Het is dus begrijpelijk dat er problemen kunnen ontstaan als die bekkenbodem niet zijn werk naar behoren doet: verlies van urine en/of ontlasting, verzakkingsklachten, of juist niet goed kunnen plassen of ontlasten, problemen met vrijen en pijnklachten. In een verder stadium ontstaan irritatie en ontsteking die komen en gaan in een wisselend patroon.

Bekkenbodem ontspannen op juiste moment

Als de bekkenbodem niet goed kan ontspannen op de momenten dat dit juist wel moet ontstaan er opstoppingen in de poorten met als gevolgen moeilijk plassen, obstipatie, vaak kleine beetjes moeten plassen en ontlasten, nadruppelen, irritaties en wondjes van de huid en echte pijn die heel hinderlijk kan worden. Begrijpelijk is dat er ook problemen kunnen ontstaan zoals bij het vrijen. Vermijdingsgedrag en relatieperikelen liggen dan op de loer.

Ook de blaas en de darm kunnen last krijgen van die filevorming bij de uitgangspoorten terwijl zij zelf niets mankeren. Veel aandrang of juist een extra grote vulling kunnen het gevolg zijn.

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is essentieel bij al deze problemen: het brengt de poortwachtersfunctie van de bekkenbodem goed in beeld en zorgt voor het oplossen van de files en vervolgens voor een correcte doorstroming van alle verkeer en van alle soorten verkeersdeelnemers. Bedenk dat het gaat om het leren beheersen van heel gewone spieren (zoals uw arm- en beenspieren) op een wat ongewone plek van het lichaam. En deze training hebben we nooit meegekregen van thuis of van school.

Iedereen heeft een bekkenbodem en iedereen kan leren om deze optimaal te gaan gebruiken. En iedereen met een kleine of grote klacht in het bekkengebied heeft er baat bij. Ook zij die toch een operatie moeten ondergaan worden tegenwoordig eerst verwezen naar de bekkenfysiotherapeut voor het optimaliseren van het te opereren gebied.

Lees verder over:

Carel Jan van der Heide Bekkenfysiotherapeut
Auteur: Carel Jan van der Heide is bekkenfysiotherapeut in het multidisciplinaire blaasteam.
Laatste update: 8 mei 2024
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waardering op ZorgkaartNederland: 9.3

Andros Blaascentrum Bekijk 26 waarderingen

Medisch blog