Dieetadvies bij blaaspijnsyndroom

Een dieetadvies bij blaaspijnsyndroom wordt gegeven omdat is bewezen dat voeding van invloed is op de symptomen van blaaspijnsyndroom (BPS/IC). In Nederland zijn er naar schatting 4000 klinische patiënten die behandeld worden voor blaaspijnsyndroom. Blaaspijnsyndroom kan klachten geven zoals pijn in de blaas en bekken, plasklachten zoals een sterk verhoogde aandrang om te plassen, ’s nachts plassen en pijn bij het vrijen.

U kunt gevoelig zijn voor verschillende producten en/of voedingsmiddelen en dit kan ook verschillen van persoon tot persoon. Daarom is het van belang om je ‘triggerfoods’, (de voedingsmiddelen die bij u een opleving van de pijn veroorzaken) te herkennen. Het is bewezen dat voeding van invloed is op de symptomen van blaaspijnsyndroom (BPS/IC).

De patiëntenvereniging interstitiële cystitis (ICP) heeft een lijst opgesteld met dieetadviezen. Dit dieet, dat van een Engelse site gehaald is en zo goed mogelijk in het Nederlands is vertaald, is het resultaat van bevindingen van zowel patiënten als doctoren.

Dit is een lange lijst met adviezen van wat goed is om te eten bij BPS/IC en wat juist niet. Het is vooral van belang om een dieet op te stellen rond je eigen voorkeuren en gewoonten: probeer niet al te strikt alleen maar van de ‘goede’ lijst te eten, maar volg je verstand en eet bewust gezond!

Bekijk de dieetlijst-icp

Sneller en beter resultaat met een voedingsadvies op maat van een gespecialiseerde diëtist? Maak kennis met onze diëtist Bernadette Leemborg

Lees verder over blaaspijnsyndroom

Drs. Erik Arendsen Uroloog
Auteur: Drs. Erik Arendsen is uroloog en de expert op het gebied van blaaspijnsyndroom en oprichter van Centrum voor Blaaspijnsyndroom
Laatste update: 18 mei 2021

Neem contact met ons op