Behandeling van overactieve blaas en andere plasklachten

Dr. Dick Janssen Arts
14 december 2019

De overactieve blaasklachten worden bij Andros Blaascentrum o.a. behandeld met PTNS gecombineerd met blaasspoelingen. Andros Blaascentrum heeft in Baarn en Arnhem speciaal spreekuren voor mannen en vrouwen met blaasontstekingen, overactieve blaas en recidiverende urineweginfecties.

Bij PTNS, percutaneous tibial nerve stimulation, worden via een dun naaldje stroomimpulsjes gegeven aan een zenuw in het onderbeen (nervus tibialis). Het prikkelen van deze zenuw zorgt ervoor dat er een signaal naar de blaas gaat. Hierdoor trekt de blaas zich niet meer ongewenst samen en kan de normale blaasfunctie zich herstellen. Een blaasspoeling is een behandeling waarbij een geneesmiddellen zoals hyaluronzuur, chondroitinesulfaat, lidocaine als vloeistof via een katheter de blaas wordt ingespoten.

Bij 80% van de cliënten, zowel mannen als vrouwen, welke medicamenteus onvoldoende reageren, zagen wij met bovengenoemde combinatie een sterke verbetering van de klachten:

  1. De mictiefrequentie neemt af.
  2. De hoeveelheid urine per mictie neemt toe.
  3. De onverwachte incontinentie wordt minder (te meten aan het aantal verbanden dat gebruikt wordt).

De cliënten komen een aantal keren voor PTNS naar de kliniek. Ze moeten hiervoor 30 minuten liggen en van tevoren krijgen ze de blaasspoeling toegediend zodat deze tijdens de behandeling in liggende houding goed kan inwerken.

Na gemiddeld 8-12 behandelingen in de kliniek leren wij de cliënten om zelf thuis PTNS toe te passen. Daarnaast leren wij de cliënten zelfkatheterisatie aan zodat de spoelingen ook thuis voortgezet kunnen worden, waarbij we proberen de tijd tussen de spoelingen verder “op te rekken”( van 1-2-4 weken etc.). De apparaten die u hiervoor nodig heeft worden in de meeste gevallen gewoon vergoed door uw zorgverzekeraar.

Om de cliënten verder te begeleiden en zo mogelijk geheel klachtenvrij te krijgen vinden er regelmatig controles plaats in de kliniek of door middel van een telefonische afspraak.

Lees verder over de overactieve blaas

Dr. Dick Janssen Arts
Auteur: Dr. Dick Janssen is arts bij Andros en doet wetenschappelijk naar blaaspijnsyndroom, overactieve blaas en urodynamica bij Radboudumc.
Laatste update: 14 december 2019

Neem contact met ons op