Blaaspijn is meestal chronische pijn

Drs. Erik Arendsen Uroloog
23 augustus 2021

Blaaspijn is meestal chronische pijn. We spreken van chronische pijn als de klacht langer dan 6 maanden bestaat. Het gaat om pijn die is ontstaan in een bepaald orgaan maar zich heeft vastgezet in het zenuwstelsel. Acute pijn wijst op een beschadiging en daar moet wat aan gedaan worden.

Langdurige klachten en het zenuwstelsel

Bij langdurig bestaande klachten zoals blaaspijn treden er in het zenuwstelsel veranderingen op die men kan duiden als “overgevoeligheid”. Bij blaaspijn kan dan ieder normaal signaal, zoals vulling van de blaas, door het zenuwstelsel geregistreerd worden als pijn, waarop de reactie van het zenuwstelsel steeds heftiger wordt. De pijn neemt dan toe en daarmee verergert de klacht van het vaak moeten plassen. Hierbij spannen de spieren van de bekkenbodem steeds vaker ongemerkt aan waardoor deze overbelast worden en de pijn wordt versterkt.

Chronische blaaspijn

Chronische blaaspijn beperkt zich niet tot de patiënt maar ook de omgeving kan er veel last van hebben. Denk aan relatie, o.a. seks kan erg pijnlijk en daardoor onmogelijk zijn, gezinsleven, sociaal leven en werksituatie. Vanwege pijn kunnen bepaalde dingen niet meer of deze kosten (te)veel energie.

Oorzaken blaaspijn

Oorzaken van blaaspijn zijn meestal niet direct duidelijk. Meestal spelen meerdere factoren een rol. Daarom is het zo belangrijk dat u door een multidisciplinair team gezien wordt. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Problemen met de blaaswand
  • Verstoord afweersysteem
  • Problemen met blaaszenuwen
  • Overgevoelige reactie na meerdere blaasontstekingen

Behandeling van blaaspijn

Bij de behandeling van chronische blaaspijn is het van groot belang aandacht te besteden aan de leef- en werksituatie. Nu bekend is dat er veel meer factoren een rol spelen is de uroloog al lang niet meer alleen bij de zorg betrokken. De uroloog moet zorgen dat hij een multidisciplinair team om zich heen verzamelt dat goed met elkaar samenwerkt zodat meer mogelijkheden voor behandeling en begeleiding ontstaan.

Bij Andros Blaascentrum behandelen we de patiënten multidisciplinair waarbij de uroloog de centrale behandelaar blijft met om zich heen de bekkentherapeut, gynaecoloog, incontinentieverpleegkundige, diëtisten en seksuoloog. We maken gebruik van de dichtstbijzijnde pijnpoli en zo nodig van een maag-darm-leverarts en een psycholoog.

Lees over blaaspijnsyndroom

Lees over blaasontstekingen

Drs. Erik Arendsen Uroloog
Auteur: Drs. Erik Arendsen is uroloog en de expert op het gebied van blaaspijnsyndroom en oprichter van Centrum voor Blaaspijnsyndroom
Laatste update: 23 augustus 2021

Neem contact met ons op