Blaaspijnsyndroom vraagt om aandacht!

Drs. Erik Arendsen Uroloog
8 november 2021

September was IC awareness maand. Op Facebook deelde de Amerikaanse patiëntenvereniging Interstitial Cystitis Network elke dag in september een feit over blaaspijnsyndroom. De belangrijkste feiten zetten we op een rij. In Nederland gebruiken we vaker de term blaaspijnsyndroom dan interstitiële cystitis of IC.

Blaaspijnsyndroom is een overgevoeligheidsreactie van de blaas op de eigen urine waarbij de blaas steeds geïrriteerder raakt. Het is een chronische aandoening die niet kwaadaardig is, maar wel het leven op zijn kop kan zetten door veel pijn- en plasproblemen. De klachten lijken op een blaasontsteking maar in tegenstelling tot een ‘gewone’ blaasontsteking wordt er in de urine geen bacterie gevonden.

Wat maakt blaaspijnsyndroom erger?

Plotselinge opvlammende symptomen kunnen het gevolg zijn van blaaswandirritatie (voedsel), bekkenbodemspanning (seks), veranderingen in hormonen en stress. Ook kunnen sommige chemicaliën invloed hebben op de blaaswand. Met name het pijnstillings- en verdovingsmiddel ketamine staat hierom bekend.

Voeding en blaaspijn

Bepaalde voedingsmiddelen die heel zuur zijn of cafeïne bevatten kunnen de blaas triggeren. Bij een ‘gewone’ blaasontsteking wordt vaak cranberry gebruikt, maar bij blaaspijnsyndroom kunnen cranberry sap en cranberryproducten leiden tot verhoogde urinefrequentie, urgentie, druk, hevige pijn en ongemak. Cranberry sap staat bekend als de ‘zuurbom’ bij IC-patiëntenverenigingen en wordt al lang beschouwd als een van de slechtste dranken die een blaaspijnsyndroom patiënt kan drinken.

Lees meer over voeding en de blaas

Lees meer over cranberry

Stress verergert blaaspijnsyndroom

Wist u dat stress blaaspijn aanvallen kan veroorzaken en de symptomen intenser kan maken? Pijn die gepaard gaat met angst wordt versterkt door de middenhersenen. Probeer te blijven lachen, want bij lachen wordt de pijn geminimaliseerd door de middenhersenen. Verder kan stress spierspanning veroorzaken, waardoor het disfunctioneren van de bekkenbodem nog erger wordt. Vaardigheden om de stress te beheersen zijn een must.

Bekkenbodem

Het lijdt geen twijfel dat bekkenbodem disfunctie een belangrijke rol speelt bij patiënten die worstelen met blaaspijn en bekkenpijn. Fysiotherapie als onderdeel van de multidisciplinaire aanpak kan zeer effectief zijn bij het verminderen van symptomen. Lees meer over fysiotherapie

Sporten bij blaaspijnsyndroom

Vermijd oefeningen die de bekkenbodem en blaas beknellen of onder druk zetten, zoals: hardlopen, traplopen en fietsen. Oefeningen die het bekken beschermen en de heupen horizontaal houden, zijn beter. Zwemmen, wandelen, yoga, pilates, crosstrainers en roeien zijn ideaal voor mensen met een gevoelige blaas en bekken.

Slapen

IC-patiënten ervaren vaak hun meest onaangename symptomen ’s nachts! Logisch, want een goede nachtrust krijgen is moeilijk als je elk uur naar het toilet rent!

Wel of geen glaasje wijn tijdens de feestdagen?

Vanuit het Interstitial Cystitis Network zijn meer dan 500 patiënten ondervraagd om hun ervaring met wijn te delen. 21% meldde dat ze wijn konden drinken zonder blaasirritatie. 31% meldde dat ze soms wijn drinken zonder slechter te worden. Aan de andere kant meldde 48% van de patiënten dat wijn altijd hun blaas irriteerde. Witte wijnen werden beter verdragen dan rode wijnen, waarschijnlijk vanwege de extra toegevoegde histamine die in rode wijn wordt aangetroffen. Wijnen die vrij waren van sulfieten en/of die biologisch waren, waren gemakkelijker te hanteren voor de blaas.

Opereren bij blaaspijnsyndroom

Uit onderzoek van de Nederlandse patiëntenvereniging ICP blijkt dat vrouwen gemiddeld 5 jaar zoekende zijn voordat ze de juiste diagnose zijnde blaaspijnsyndroom krijgen. Het Amerikaanse Interstitial Cystitis Network geeft aan dat sommige patiënten zelfs een verwijdering van de baarmoeder hebben ondergaan om achteraf te ontdekken dat hun pijn uit hun blaas kwam.

Soms kunnen de zweren in de blaas operatief verwijderd worden met de laser. Voor het weg-laseren van zweren werken we samen met een aantal ziekenhuizen.

Een operatie waarbij de blaas verwijderd proberen we in het Andros Blaascentrum altijd te voorkomen. Maar in uiterste nood kan deze operatie overwogen worden, dat wil zeggen als de blaas zo ziek is dat geen enkele verbetering valt te verwachten en de situatie zeker wat pijn betreft niet meer te verenigen is met een enigszins acceptabel leven.

Wat hebben blaaspijnsyndroom patiënten nodig?

Jane Osborne, oprichter van het Amerikaanse Interstitial Cystitis Network vertelt: ‘Als er één gemeenschappelijke droom is onder IC-patiënten, dan is het werken met een deskundige en meelevende arts die al hun bekkenaandoeningen kan behandelen: de blaas, de bekkenbodem, de darm en, natuurlijk, het voortplantingsstelsel.’

De multidisciplinaire aanpak van Andros Blaascentrum streeft naar multidisciplinaire perfect op elkaar afgestemde aanpak. Andros werkt hiervoor ook nauw samen met de Nederlandse patiëntenvereniging ICP.

Tekst door Erik Arendsen en Dick Janssen

Lees meer over blaaspijnsyndroom

Amerikaanse patiëntenvereniging Interstitial Cystitis Network

Drs. Erik Arendsen Uroloog
Auteur: Drs. Erik Arendsen is uroloog en de expert op het gebied van blaaspijnsyndroom en oprichter van Centrum voor Blaaspijnsyndroom
Laatste update: 8 november 2021

Neem contact met ons op