Overactieve blaas behandelen met PTNS en blaasspoelingen

Drs. Erik Arendsen Uroloog
4 januari 2019

De overactieve blaas kan behandeld worden door PTNS (percutaneous tibial nerve stimulation) te combineren met blaasspoelingen. In ons Blaascentrum bieden we deze behandelingen bij blaaspijn en de overactieve blaas.

PTNS en blaasspoelingen

Bij PTNS worden via een dun naaldje stroomimpulsjes gegeven aan een zenuw in het onderbeen (nervus tibialis). Het prikkelen van deze zenuw zorgt ervoor dat er een signaal naar de blaas gaat. Hierdoor trekt de blaas zich niet meer ongewenst samen en kan de normale blaasfunctie zich herstellen. Een blaasspoeling is een behandeling waarbij een geneesmiddel (hyaluronzuur/chondroitinesulfaat/lidocaine) als vloeistof via een katheter de blaas wordt ingespoten.

Resultaat

Bij 80% van de cliënten, zowel mannen als vrouwen, welke medicamenteus onvoldoende reageren, zagen wij met bovengenoemde combinatie een sterke verbetering van de klachten:

  1. De mictiefrequentie neemt af
  2. De hoeveelheid urine per mictie neemt toe
  3. De onverwachte incontinentie wordt minder (te meten aan het aantal verbanden dat gebruikt wordt)

Behandelingen in de kliniek en thuis

De cliënten komen een aantal keren voor PTNS naar de kliniek. Ze moeten hiervoor 30 minuten liggen en van tevoren krijgen ze de blaasspoeling toegediend zodat deze tijdens de behandeling in liggende houding goed kan inwerken.

Na gemiddeld 8-12 behandelingen in de kliniek leren wij de cliënten om zelf thuis PTNS toe te passen. Daarnaast leren wij de cliënten zelfkatheterisatie aan zodat de spoelingen ook thuis voortgezet kunnen worden, waarbij we proberen de tijd tussen de spoelingen verder “op te rekken”( van 1-2-4 weken etc.). De pakketten die u hiervoor nodig heeft worden in de meeste gevallen gewoon vergoed door uw zorgverzekeraar.

Om de cliënten verder te begeleiden en zo mogelijk geheel klachtenvrij te krijgen vinden er regelmatig controles plaats in de kliniek of door middel van een telefonische afspraak.

Lees verder over overactieve blaas

Lees verder over blaaspijnsyndroom

 

Drs. Erik Arendsen Uroloog
Auteur: Drs. Erik Arendsen is uroloog en de expert op het gebied van blaaspijnsyndroom en oprichter van Centrum voor Blaaspijnsyndroom
Laatste update: 4 januari 2019

Neem contact met ons op