Een op de drie vrouwen krijgt blaasproblemen

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
18 februari 2015

Van de 40+ vrouwen kampt een op de drie vrouwen aan blaasproblemen met een verhoogde plasdrang*. Nog niet de helft van deze vrouwen zoekt hulp, terwijl er toch eigenlijk veel behandelingen bestaan.

Bij de meeste van deze vrouwen gaat het over de zogenaamde ‘overactieve’ blaas, waarbij de blaasspier al samentrekt voordat de blaas volledig is gevuld en waardoor een onbedwingbare plasdrang wordt gevoeld. Deze verhoogde plasdrang wordt ook ‘urge’ genoemd. Als bij deze vrouwen de plasdrang gepaard gaat met incontinentie wordt dit ‘urge-incontinentie’ genoemd.

Bij een gebruikelijke vochtinname van 1,5 liter per dag moet een vrouw normaal gesproken 4 à 5 keer per dag plassen. Bij een overactieve blaas of verhoogde aandrang loopt het aantal plasmomenten sterk op. Dit gaat vaak ook gepaard met ongewild urineverlies.

Een overactieve blaas kan worden veroorzaakt door zenuwaantasting van de blaas, zoals bij multiple sclerose of bij suikerziekte. Ook blaasontstekingen geven dergelijke klachten en dit is vooral het geval bij chronisch recidiverende blaasontstekingen. In veel gevallen is de overactieve blaas ‘idiopathisch’, d.w.z. dat hiervoor geen directe organische oorzaak is aan te tonen. Toch kan onderzoek overactiviteit duidelijk bevestigen.

Tegenwoordig zijn er diverse behandelingen voor overactieve blaas. Helaas laten veel vrouwen zich nog niet voor deze klacht onderzoeken. Zij schenken er onvoldoende aandacht aan en komen niet bij de (gespecialiseerde) uroloog die via onderzoek de overactieve blaassituatie kan aantonen en behandelen. Veel vrouwen boven de leeftijd van 50 jaar beschouwen ongewild urineverlies als horend bij het ouder worden. Ook al zou dit zo zijn, betekent het niet dat hier niets aan moet of kan worden gedaan.

Lees verder over blaasproblemen

 

* Onderzoek onder meer dan 7.000 vrouwen die huisarts bezochten in 2011.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Laatste update: 18 februari 2015

Neem contact met ons op