Vermindert Finasteride het risico van blaaskanker?

Finasteride (5-alpha reductase inhibitor/proscar) is een medicijn dat wordt gebruikt bij plasklachten (Lower Urinary Tract Symptoms – LUTS). Deze klachten ontstaan door een goedaardige vergroting van de prostaat. Bij langdurig gebruik van finasteride wordt de prostaat kleiner en verdwijnen of verbeteren de plasklachten.

Er is nu een studie verschenen in het leidend wetenschappelijke tijdschrift European Urology waarin wordt vastgesteld dat mensen die langdurig finasteride gebruiken minder kans hebben op het optreden van blaaskanker dan mensen die dit niet gebruiken. Het verschil tussen de twee groepen was 37% minder blaaskanker in het voordeel van de finasteride gebruikers. De analyse werd uitgevoerd op meer dan 72.000 mensen die in Amerika deelnamen aan een screening studie voor prostaat- , long-, darm- en ovariumcarcinoom (de zgn. PLCO studie).

Het zou mooi zijn als deze studie wordt bevestigd door aanvullend onderzoek. Dit zou betekenen dat finasteride, dat dus veel wordt gebruikt voor goedaardige prostaatvergroting, een bijkomstig gunstig effect zou hebben.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Laatste update: 3 maart 2016

Neem contact met ons op