Bekkenfysiotherapie bij terugkerende blaasontstekingen

Bij terugkerende blaasontstekingen kan bekkenfysiotherapie een uitkomst bieden. Een blaasontsteking of cystitis is een ontsteking van de binnenkant van de blaas die wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën blijken meestal afkomstig te zijn uit de darmflora. Vrouwen hebben vaker last van blaasontstekingen dan mannen.

Dit komt mede doordat vrouwen een kortere plasbuis hebben waardoor de blaas gevoeliger is voor bacteriën. Factoren die het ontstaan van urineweginfecties kunnen beïnvloeden zijn persoonlijke hygiëne, een afwijkend ontlastingspatroon, onvoldoende vochtinname en geslachtsgemeenschap. Ook na het inbrengen van een katheter in de blaas kan een blaasontsteking optreden.

De belangrijkste verschijnselen van een blaasontsteking zijn vaak plassen, pijn met plassen en soms ook bloed aan het einde van de plas. Vaak plassen gaat gepaard met het lozen van kleine beetjes urine en is pijnlijk. Soms is er een lichte temperatuurverhoging, soms wat klachten in de zij. Deze verschijnselen gaan meestal gepaard met een algemeen onwel bevinden.

Een blaasontsteking kan bestreden worden met behulp van medicamenten, meestal antibiotica. De keuze van het antibioticum hangt af van de gevoeligheid van de ziekteverwekker en van de resistentie die de medisch microbioloog kan nagaan na het verrichten van een kweek. Ontstekingsprocessen elders in het lichaam moeten afdoende worden behandeld. Meestal krijgt u ook adviezen over drinkgewoonten, het hebben van een goede ontlasting en het gebruik van plantaardige middelen om de kans op nieuwe blaasontstekingen in de toekomst te verminderen.

Als de blaasontstekingen steeds terugkeren en de antibiotica niet altijd meer helpen kan bekkenfysiotherapie uitkomst bieden. Een bekkenfysiotherapeut leert u goed uit te plassen door een goede ontspanning van de bekkenbodem bij een correcte toilethouding. Dit in combinatie met voldoende drinken waarmee de blaas goed kan worden doorgespoeld voorkomt dat er zich bacteriën gaan nestelen in de blaas die een ontsteking kunnen veroorzaken.

Andros Blaascentrum werkt voor problemen met de bekkenbodem nauw samen met bekkenfysiotherapeut Carel Jan van der Heide van Expertisecentrum Bekkenbodem.

Lees verder over de behandeling van blaasproblemen bij Andros Blaascentrum

 

Drs. Erik Arendsen Uroloog
Auteur: Drs. Erik Arendsen is uroloog en de expert op het gebied van blaaspijnsyndroom en oprichter van Centrum voor Blaaspijnsyndroom
Laatste update: 30 juni 2020

Neem contact met ons op