Wat zijn bio-identieke hormonen?

Dr. Magda Armeanu Gynaecoloog
15 februari 2018

Bio-identieke hormonen zijn hormonen met dezelfde chemische en moleculaire structuur als de hormonen die het lichaam zelf produceert. De term ‘bio-identieke hormonen’ zegt dus iets over de wijze waarop de hormonen zijn samengesteld.

Oestrogeen

Vrouwen produceren oestrogeen in de eierstokken en in de bijnier. De natuurlijke soorten oestrogeen, die het vrouwenlichaam produceert zijn: oestradiol (vooral op vruchtbare leeftijd) , oestriol (vooral in de zwangerschap) en oestron (vooral op oudere leeftijd na de menopauze). Na de menopauze daalt de oestrogeenspiegel plotseling heel sterk.

Wanneer na de menopauze de eitjes in de eierstokken van de vrouw op zijn, wordt er geen oestradiol meer geproduceerd door de eierstokken. Er wordt nog wel door zogenaamde “perifere conversie” oestron in het vetweefsel gemaakt. Ook de bijnier produceert nog oestrogeen na de overgang. Door deze snelle verandering en daling van de hormonen kunnen overgangsklachten ontstaan.

 

Progesteron

Progesteron wordt in de eierstokken geproduceerd zolang er nog vruchtbare eitjes zijn. Na de menopauze stopt deze productie van progesteron.

Hormoontherapie

Circa 80% van de vrouwen krijgt last van overgangsklachten. Deze klachten kunnen een grote invloed hebben op uw dagelijkse leven. Met hormoontherapie kunnen overgangsklachten vaak effectief behandeld worden. Hormoontherapie bestaat meestal uit Estradiol (is hetzelfde als Oestradiol) aangevuld met Progesteron ter bescherming van het baarmoederslijmvlies.

Bio-identieke hormonen voor hormoontherapie

Met bio-identieke hormonen worden hormonen bedoeld met dezelfde chemische en moleculaire structuur als hormonen die het lichaam zelf produceert. Bio-identieke hormonen zijn oestradiol, oestriol en progesteron. In de hormoontherapie tegen overgangsklachten zit meestal estradiol. Dit is een bio-identieke hormoon dat er precies zo uit ziet als het estradiol dat vrouwen zelf produceren. Het wordt ook wel 17?-estradiol genoemd. Bij vrouwen wordt oestradiol meestal in combinatie gegeven met bio-identieke progesteron of een progestatieve stof, die sterk op progesteron lijkt. Daardoor heeft de hormoon therapie dezelfde werking als de hormonen die normaal door de eierstokken worden geproduceerd.

Bio-identieke hormonen zijn geregistreerde geneesmiddelen

Bio-identieke hormonen in de hormoontherapie zijn geen homeopathisch middel. Het zijn geregistreerde geneesmiddelen die in de reguliere gezondheidszorg voorgeschreven mogen worden. Hormoontherapie die bio-identieke hormonen bevat wordt voorgeschreven door een arts en is uitsluitend op recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Gynaecologen schrijven uitsluitend bio-identieke hormonen oestradiol, oestriol en progesteron in geregistreerde geneesmiddelen voor. Deze geneesmiddelen zijn in verschillende samenstellingen en doseringen verkrijgbaar zodat ze kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van elke vrouw.

Gynaecologen gebruiken geen bio-identieke “compound therapie”

Gynaecologen zijn geen voorstander van niet geregistreerde bio-identieke “compound therapie” (custom-compounded hormonen therapy). Bio-identieke “compound therapie” wordt uitsluitend toegepast in het alternatieve circuit. Zij claimen op maat hormonen te mengen op basis van metingen van speekselhormoonspiegels. Deze niet geregistreerde “compound therapie” producten worden nooit getest op dosering, effectieve werking, veiligheid en risico’s door de landelijke geneesmiddelregistratie commissies, zoals de FDA of dergelijke instanties. Vanwege dit gebrek aan kwaliteitscontrole en regulerend toezicht op deze producten, is er onvoldoende zekerheid over de werkzaamheid en veiligheid. Het meten van hormoonspiegels via speeksel of bloed heeft geen enkele waarde bij het voorschrijven van hormonen.

Door dr. Magda Armeanu, gynaecoloog

Lees verder over gynaecoloog bij blaasproblemen

Neem contact met ons op