De echte feiten over hormonen voor overgangsklachten

Dr. Magda Armeanu Gynaecoloog
15 februari 2018

‘Vrouwen met overgangsklachten werden ten onrechte niet behandeld met hormonen de afgelopen 15 jaar.’ Dat staat in een belangrijk wetenschappelijk artikel in het meest recente nummer van het tijdschrift ‘Climacteric van de Interantional Menopause Society’.

1 op de 3 vrouwen niet behandeld

1 op de 3 vrouwen werd ten onrechte niet behandeld voor haar opvliegers, slaapproblemen, angst, stemmingswisselingen en gewrichtsklachten, terwijl al lang wetenschappelijk was bewezen dat hormoontherapie daarvoor geïndiceerd was. De bewezen gunstige effecten van hormonen op de preventie van botontkalking en hartaanvallen werden gedurende 15 jaar eveneens genegeerd. Hoe kan dat?

Misleidende interpretaties van feiten

Het komt door misleidende interpretaties en communicatie van de echte feiten. De feiten waren de onderzoeksresultaten in de bekende WHI studie 15 jaar geleden in de VS. Uit deze WHI studie bleek dat hormonen niet geschikt waren als preventie wanneer deze hormonen door vrouwen voor het eerst op oudere leeftijd boven de 60 jaar gestart werden.

De feiten werden op een negatieve manier gecommuniceerd en er ontstond veel onrust in de media. Het onjuiste beeld ontstond dat hormonen voor alle vrouwen slecht zouden zijn, ook voor de jongere vrouwen. De wetenschap bewees echter het tegendeel.

Gunstige resultaten van WHI studie

In de daaropvolgende 15 jaar zijn diverse wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, waarin de gunstige resultaten van dezelfde WHI studie werden getoond voor de jongere vrouwen, tussen 50 en 60 jaar en voor de vrouwen bij wie de baarmoeder operatief was verwijderd.

Bovendien werd een stijging van het aantal gebroken heupen door botontkalking en het aantal hartinfarcten bij vrouwen geobserveerd in de jaren nadat minder vrouwen hormonen gingen gebruiken.

Aandacht voor de feiten

Het nieuwe artikel is belangrijk omdat een toonaangevende wetenschapper de echte feiten over hormoontherapie nogmaals uitlegt. Het artikel ondersteunt nogmaals de wereld wijde consensus uit 2016 dat hormoontherapie zeer effectief en gunstig is voor gezonde vrouwen met overgangsklachten in de eerste 10 jaar na de laatste menstruatie.

Door dr. Magda Armeanu, gynaecoloog

Lees verder over gynaecoloog bij blaasproblemen

 

bron: https://www.rcog.org.uk/en/news

Neem contact met ons op