Stoppen met hormoontherapie niet meer standaard op basis van leeftijd

Dr. Magda Armeanu Gynaecoloog
5 oktober 2017

Standaard stoppen met hormoontherapie op basis van leeftijd is niet de beste oplossing. In plaats van het beoordelen op leeftijd kan beter een individuele afweging worden gemaakt van de voordelen en mogelijke risico’s van de hormoontherapie. Hierover werd in het tijdschrift Menopause deze zomer een wetenschappelijk artikel gepubliceerd met de nieuwe aanbevelingen van The North American Menopause Society (NAMS). De nieuwe aanbevelingen geven aan dat hormoontherapie de meest effectieve behandeling van opvliegers en andere vervelende overgangsklachten is, ongeacht de leeftijd van de vrouw.

Overgangsklachten boven de 55 jaar

Tot voor kort werd de hormoontherapie uitsluitend kortdurend en in uiterst lage doseringen voorgeschreven om overgangsklachten te behandelen rond het 50e levensjaar. Veel vrouwen kregen van de arts te horen dat zij met de hormonen boven de 55-60 jaar moesten stoppen door hun leeftijd. Opnieuw kregen zij hevige opvliegers wat hun gezondheid en kwaliteit van leven nadelig beïnvloedden. Zij konden nergens heen met hun overgangsklachten boven de 60 jaar. Gelukkig komt er nu verandering in.

Individuele afweging bij hormoontherapie

De voordelen van hormoon therapie zijn vaak hoger dan de uiterst lage risico’s. Vooral als met de therapie begonnen wordt voor het 60e levensjaar of in de eerste 10 jaar na de laatste menstruatie.

De vrouwen die met hormoontherapie starten 10 of zelfs 20 jaar na de laatste menstruatie, hebben door hun hogere leeftijd een hoger risico op hart- en vaatziekte dan jongere vrouwen. De voor- en nadelen moeten individueel en samen met elke vrouw worden afgewogen. Er is geen standaard advies meer dat voor iedereen geldt.

De hormoontherapie hoeft niet meer standaard door iedereen gestopt te worden boven de 60-65 jaar, alleen vanwege de leeftijd. De voordelen voor de behandeling van onder andere opvliegers en osteoporose versus de risico’s door de hogere leeftijd zullen individueel met elke vrouw besproken en afgewogen moeten worden.

Andere klachten na menopauze

De behandeling van vaginale klachten en urologische klachten na de menopauze wordt voor alle leeftijden aanbevolen. Dit kan langdurig en zelfs levenslang nodig zijn.

Vrouwen boven de 55 jaar met overgangsklachten kunnen opgelucht ademhalen dat er geen standaard meer is voor de duur en leeftijd bij de behandeling van overgangsklachten.

Door dr. Magda Armeanu, gynaecoloog

Lees verder over gynaecoloog bij blaasproblemen

Neem contact met ons op