Incontinentie is nog steeds groot taboe

Dr. Dick Janssen Arts
15 februari 2022

Hoewel urine incontinentie 10 tot 20% van de mensen in Europa treft, een veel voorkomend probleem dus, is het nog steeds een taboe. Dat blijkt uit een onderzoek in 2021 dat in opdracht van de European Association of Urology (EAU) werd uitgevoerd.

In het onderzoek is gekeken naar de kennis van en ervaring met incontinentie van 3.029 mannen en vrouwen van achttien jaar en ouder in het Verenigd Koninkrijk (VK), Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland.

Incontinentie, het onvermogen om je plas op te houden, is een behandelbare aandoening. Toch zoekt slechts een derde van de mensen die last hebben van ongewild urineverlies hulp bij een professional, zoals een huisarts of medisch specialist. Ongeveer 35% van deze mensen geeft als reden aan dat ze verwachten dat het urine verlies vanzelf zal overgaan. Zo’n 27% vindt het niet prettig om er met een professional over te praten. Meer vrouwen dan mannen voelen zich ongemakkelijk om erover te praten.

Opmerkelijk: 44% van de Nederlandse respondenten van 55 jaar en ouder die last heeft van incontinentie, heeft er nog nooit met iemand over gesproken.

Veel onbekendheid

Incontinentie is een veelvoorkomende aandoening, maar slechts 8% van de respondenten gaf aan het een goede reden te vinden om hulp te zoeken. De ervaringen verschillen tussen de deelnemende landen en tussen mannen en vrouwen. In Frankrijk bijvoorbeeld beweerde 52% van de respondenten nog nooit incontinentie te hebben ervaren: 64% van de Franse mannen zei dat, in vergelijking met slechts 46% van de vrouwen. Opmerkelijk is dat 27% van de 18-24-jarige respondenten in het VK ‘wat urineverlies één keer per week of vaker’ te ervaren.

Behandeling

Hoewel de meeste respondenten denken dat incontinentie, afhankelijk van de oorzaak kan worden behandeld, kent een kwart geen behandeling of vindt dat je ermee moet leven. De meest onwetendheid betreffende de behandeling is in het VK, daar is 47% niet op de hoogte van de behandel mogelijkheden.

Professor Christopher Chapple, secretaris-generaal van de EAU, legt uit: ‘Veel mensen hebben last van incontinentie en recente studies bevestigen dat het in toenemende mate de kwaliteit van leven beïnvloedt. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden voor behandeling. Schaamte is echt niet nodig. Neem urineverlies dus niet zomaar voor lief. Praat erover met een professional en kijk wat de beste oplossing is voor jou.”

Lees meer over incontinentie

Over de enquête

Het onderzoek is uitgevoerd in 2021 in opdracht van de European Association of Urology (EAU) voor haar jaarlijkse Urology Week. Meer dan 3.000 leden van het publiek uit het Verenigd Koninkrijk (VK), Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland is gevraagd naar hun kennis van en ervaring met urine incontinentie (UI). Het onderzoek werd uitgevoerd door Emotive en ondersteund door een educatieve beurs van Medtronic.
Verdeling van 3.029 respondenten per land:

  • Duitsland: 610
  • Frankrijk: 609
  • Italië: 606
  • Nederland: 604
  • VK: 600

Bron Urology Week

Dr. Dick Janssen Arts
Auteur: Dr. Dick Janssen is arts bij Andros en doet wetenschappelijk naar blaaspijnsyndroom, overactieve blaas en urodynamica bij Radboudumc.
Laatste update: 15 februari 2022

Neem contact met ons op