Meer migraine tijdens overgang

Dr. Magda Armeanu Gynaecoloog
10 september 2015

Vrouwen met migraine krijgen vaker een migraineaanval tijdens de overgang. Anderen krijgen in die periode hun eerste migraineaanval. Dat komt omdat de daling van vrouwelijke hormonen (oestrogenen) een migraineaanval kunnen uitlokken. Veel migrainepatiëntes krijgen vlak voor de menstruatie een aanval, omdat het oestrogeenniveau dan laag is. Gedurende een zwangerschap is het oestrogeenniveau hoog en verdwijnen migraineaanvallen vaak. Ook andere overgangsklachten zoals vermoeidheid, slecht slapen en gespannen gevoel (stress) kunnen aanleiding tot migraine zijn.

Wat is migraine?

Migraine is een heftige vorm van hoofdpijn die u meestal aan één kant van het hoofd voelt. Zo’n 3,1 miljoen ofwel 1 op de 5 Nederlanders heeft ooit in zijn leven last van migraine. Migraine treedt bij vrouwen drie keer vaker op dan bij mannen.

Oorzaken van migraine

Migraine ontstaat door het samentrekken en het verwijden van de bloedvaten in de hersenen. Stoffen die in de hersenen zenuwprikkels doorgeven (neurotransmitters) spelen vermoedelijk een belangrijke rol. Waarom de ene persoon vaker of meer klachten heeft dan de ander is niet duidelijk. Wel is het zo dat je zelf een grotere kans hebt last van migraine te krijgen als migraine ook in je familie voorkomt.

Wat een migraine aanval kan uitlokken is per persoon verschillend. De meest voorkomende factoren zijn spanning en stress, de overgang van stress naar ontspanning en bepaalde voedingsstoffen. Vrouwen hebben uitlokkende factoren die te maken hebben met schommelingen in de vrouwelijke hormonen, zoals de periode rond de menstruatie, de stopweek van de anticonceptie pil en de overgang.

Behandeling

Zodra u de migraine voelt opkomen kunt u medicijnen innemen tegen de misselijkheid en hoofdpijn. Hebt u elke maand één of meerdere aanvallen, dan kunt u medicatie overwegen die migraine helpt voorkomen. Tijdens de overgang kan behandeling met hormoontherapie de migraineaanvallen voorkomen en verminderen. De huisarts en de gynaecoloog kunnen u daarin adviseren.

 

Lees verder over gynaecoloog bij blaasproblemen

 

Neem contact met ons op