Menopauze-zelftest: heeft het zin om te testen of je al in de overgang zit?

Andros Blaascentrum logo
26 maart 2019

Wanneer de overgang precies van start gaat, is moeilijk te voorspellen. Bij de drogist kun je een menopauzetest kopen waarmee je zelf kunt meten of het bij jou al is begonnen. Goed om te weten?

Bij de meeste vrouwen begint de overgang tussen de 45 en 55 jaar, maar er zijn ook vrouwen bij wie de menopauze zich eerder of juist later aandient. Wanneer je graag wilt weten of je al in de overgang bent, dan kun je een menopauzetest kopen bij de drogist of online. Zo’n test kost tussen de vijftien en 23 euro en meet de hoeveelheid follikelstimulerend hormoon (FSH) in je urine. Als er veel van dit hormoon in je urine zit, dan geeft dit aan dat je eitjes beginnen op te raken en je op weg bent naar de menopauze, je laatste menstruatie. Ook na de menopauze is het FSH verhoogd.

Hoeveelheid FSH schommelt enorm

Wanneer je overgangsklachten hebt, dan kan een positieve uitslag van zo’n test een bevestiging zijn. Inderdaad, je bent in de overgang. Maar heel veel wijzer word je er verder niet van. Zo schommelt de hoeveelheid FSH in je urine behoorlijk tijdens de overgang. Je hebt dus geen idee of je aan het begin van de overgang, ergens in het midden, of al in de menopauze zit (gemiddeld duurt het vier jaar voordat je menstruatie helemaal wegblijft). Als je vlak voor de menopauze zit, kan er toch nog een eicel vrijkomen. Je kunt dan dus nog steeds zwanger worden.

Negatieve uitslag en toch overgangsklachten

Doordat de hoeveelheden FSH in je urine tijdens de overgang zo fluctueren, kan de test ook een negatieve uitslag geven, terwijl je wél overgangsklachten hebt. Hierdoor blijf je misschien onnodig lang met overgangsklachten rondlopen die goed te behandelen zijn. Gynaecoloog Magda Armeanu van de Andros Blaascentrum vindt de menopauze-zelftest daarom ‘weggegooid geld’. “Een test kan goed zijn als je iets met de uitslag kunt,” vertelt ze in de Gezondgids. “Maar de uitslag van deze test zegt eigenlijk niets, omdat een vrouw boven de veertig met een normale FSH wel last kan hebben van overgangsklachten.”

Hoe je je voelt, zegt meer dan een test

Als je twijfelt of je in de overgang zit, dan kun je beter afgaan op hoe je je voelt. Zelfs met bloedonderzoek is niet te zien of de eisprong en menstruaties helemaal zijn gestopt of wanneer die zullen stoppen. Je huisarts kan op basis van je verhaal vaststellen of je wel of niet in de overgang zit. Je kunt ook terecht bij een verpleegkundig overgangsconsulente; dat is een verpleegkundige die is gespecialiseerd in overgangsproblematiek en over het algemeen beter op de hoogte is van alle mogelijkheden en oplossingen. Je hebt daar geen verwijzing van de huisarts voor nodig. Sommige ziekenhuizen hebben een speciale menopauzekliniek.

Hoe belangrijk is het om te weten of je in de overgang zit?

Volgens de bijsluiters van de menopauzetests is het belangrijk om tijdig te weten dat je in de overgang zit. Na de overgang loop je namelijk wat meer gezondheidsrisico’s, zoals een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en osteoporose. Je zou dus nu al maatregelen kunnen nemen om deze zo veel mogelijk te voorkomen, zoals meer bewegen. Immers: hoe fitter je de menopauze in gaat, hoe gezonder je eruit komt. Maar het is niet zo dat je van vandaag op morgen meer risico loopt. Zeker als je gezond leeft, heb je er weinig aan om te weten of je in de overgang zit.

Lees verder over gynaecoloog bij blaasproblemen

Bron: Margriet

Andros Blaascentrum logo
Laatste update: 26 maart 2019

Neem contact met ons op