De Consumentenbond interviewde onze gynaecoloog Magda Armeanu over medische tests. Deze maand verschijnt in de Gezondgids een artikel over het nut van medische zelftesten die vrouwen zelf thuis kunnen doen. Is een menopauze urinetest zinvol? Dr. Armeanu geeft antwoord. 

Menopauze urinetest

  • Kosten: €15-€23
  • Wat test je: de hoeveelheid follikel stimulerend hormoon (FSH) in urine. De productie hiervan neemt toe tijdens de menopauze.
  • Hoe: na het opvangen van urine neem je met een pipet urine op. Vervolgens druppel je drie druppels op de testcassette. Het resultaat is wel of geen streepje.

 

Weggegooid geld: hoge of lage FSH-waarde zegt niet veel

‘Weggegooid geld’, vindt Magda Armeanu, gynaecoloog in de Andros Blaascentrum, de zelftests naar menopauze. Belangrijkste reden is dat bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar, de leeftijd waarop bij de meesten de overgang begint, de hormoonspiegel zo sterk schommelt dat een hoge of lage FSH-waarde niet veel zegt. Een FSH-test om de diagnose overgang te stellen, is niet nodig en wordt wereldwijd niet aanbevolen in de gynaecologische richtlijnen. De combinatie van leeftijd en klachten zegt immers meer. ‘Een test kan goed zijn als je iets met de uitslag kunt, maar de uitslag van deze test zegt eigenlijk niets omdat een vrouw boven de 40 met een normale FSH wel last kan hebben van overgangsklachten’, concludeert Armeanu.

Oordeel: niet doen

 

Lees verder over de gynaecoloog bij blaasproblemen >

 

Test menopauze

Bekijk hier het hele artikel Consumentenbond Zorggids Medische tests >

 

Neem contact met ons op 026 389 1753

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief