Hoe slecht is het om je plas op te houden?

Andros Blaascentrum logo
3 december 2015

Midden in de nacht in je warme bed, in de file of tijdens de film: een volle blaas overkomt ons vaak op de vervelendste momenten. Eventjes ophouden dan maar. Maar hoe ongezond is het om je toiletbezoek uit te stellen?

“De blaas past zich heel gemakkelijk aan,” concludeert de Amerikaanse uroloog Alex Shteynshlyuger zijn laatste bevindingen. “Ze kan veel urine opslaan, dus je plas af en toe een tijdje ophouden gaat niet echt grote problemen veroorzaken.”  Toch moet je er geen gewoonte van maken om lange tijd te wachten, zo leert de biologie.

Een beetje wetenschap

Om te begrijpen hoe de blaas werkt, eerst een beetje wetenschap. In ons lichaam hebben we organen en spieren, waarbij het grootste verschil is dat je spieren kan trainen, en organen niet. De blaas is een kruising van beiden, een zogenaamde ‘spierzak’. We worden niet geboren met de vaardigheid om onze blaas te controleren, maar door te ’trainen’ krijgen we er controle over.

De blaas is gemaakt van elastisch weefsel en spierweefsel, en hoe voller ze zit, hoe meer het elastisch weefsel uitrekt. Wanneer ze vol geraakt, signaleert het brein aan de zenuwen dat het tijd is om ze leeg te maken.

Als je af en toe je plas even ophoudt omdat je bijvoorbeeld een spannende bioscoopfilm niet wil onderbreken, dan is er niet echt een risico, benadrukt Shteynshlyuger. Wel wordt het gevaarlijk als je er een gewoonte van maakt. Als je regelmatig een paar uur wacht met naar het toilet te gaan als je eigenlijk moet, jaren aan een stuk, creëer je een ‘extreem sportieve blaas’, zoals de uroloog het benoemt.

Toch niet te lang wachten

Het klinkt misschien stoer om een extreem sportieve blaas te hebben, maar op lange termijn kan je zo het elastische weefsel beschadigen. Dat kan dan weer leiden tot verdere complicaties zoals achterblijvende urine, nierschade of een vergroot risico op infecties bij de urinewegen. Dit gebeurt gelukkig enkel in extreme gevallen en de schade is niet per se blijvend.

Lees verder over blaasproblemen

Bron: de Gelderlander

Andros Blaascentrum logo
Laatste update: 3 december 2015

Neem contact met ons op