Behandeling: PTNS

PTNS is een behandeling waarbij gevoelszenuwen worden geprikkeld met een elektrisch signaal om bepaalde zenuwsystemen indirect te beïnvloeden bij complexe blaasproblemen.

Voor wie PTNS?

Bij mensen die extreem vaak plassen, zowel overdag als ’s nachts en/of die hevige aandrang hebben om te plassen die samengaat met urineverlies of onbegrepen blaas- en bekkenbodem pijn kan een PTNS-behandeling zinvol zijn.

De behandeling kan soms ook uitkomst bieden bij ongewilde incontinentie na operaties of bij een slecht functionerende blaas.

Wat betekent PTNS?

PTNS staat voor Percutane (door de huid heen) Tibial (scheenbeen) Nerve (zenuw) Stimulation (stimulatie).

Wat is PTNS?

PTNS is een vorm van neuromodulatie, een vorm van behandeling waarbij gevoelszenuwen worden geprikkeld met een elektrisch signaal waardoor de werking van bepaalde zenuwsystemen indirect beïnvloed wordt.

We spreken daarom ook liever van modulatie in plaats van stimulatie, soms wil je functie stimuleren en soms wil je liever afremmen.

Hoe gaat PTNS?

Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk ontspannen en stil ligt. Met behulp van een zeer dunne naald – die door de huid – juist boven de enkel geplaatst wordt, wordt het gebied waarin de zenuwbaan loopt aangeprikt. Tevens wordt een elektrode op de voet geplakt. De naald wordt aangesloten op de stimulator en de juiste frequentie wordt bepaald. Het elektrische signaal geeft een prikkelend gevoel in de hiel en tenen. De PTNS-behandeling is een veilige behandelingsmethode en is vrijwel pijnloos.

In eerste instantie worden 4-6 behandelingen, eens per week, gedurende een half uur gegeven. Het is belangrijk dat de patiënt geen behandelingen overslaat om het meeste effect van de behandeling te hebben.

Vervolg

Na 4-6 behandelingen wordt er geëvalueerd of de behandeling aanslaat. In overleg en afstemming met u wordt besloten om thuis verder te gaan met een speciaal apparaat voor thuis, of dat de behandeling wordt stopgezet of nog wordt voortgezet in de kliniek.

Wanneer is PTNS niet geschikt?

Als u een pacemaker heeft, ernstige hartritmestoornissen of als u zwanger bent.

Bijwerkingen:

In sommige gevallen kan er wat spierpijn optreden.

De insteekplaats van de naald kan na de behandeling iets gevoelig zijn.

Lees verder over:

Drs. Erik Arendsen Uroloog
Auteur: Drs. Erik Arendsen is uroloog en de expert op het gebied van blaaspijnsyndroom en oprichter van Centrum voor Blaaspijnsyndroom
Laatste update: 8 mei 2024
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waardering op ZorgkaartNederland: 9.3

Andros Blaascentrum Bekijk 24 waarderingen

Artsenblog