Blaasontstekingen na je 60ste, Margriet interviewde dr. Dick Janssen

Blaasontstekingen na je 60ste, hoe zit dat? Het tijdschrift Margriet stelde 5 vragen aan onze arts dr. Dick Janssen.

Een blaasontsteking kan je plannen behoorlijk in de weg zitten. Na je zestigste neemt het risico van een blaasontsteking behoorlijk toe, maar waarom? En waarom heeft de één er nooit last van en de andere elke maand? Dr. Dick Janssen, arts bij het blaascentrum van Andros Clinics geeft antwoord op vijf brandende vragen.

Waarom heb je meer kans op blaasontsteking na de overgang?

De hoofdoorzaak is dat het hormoon oestrogeen wegvalt. Na de overgang maakt je lichaam dit niet meer aan. De slijmvliezen van je vagina en je plasbuis zijn erg hormoongevoelig. Dus wanneer dit hormoon wegvalt, worden de beschermende slijmvliezen dunner. De slijmvliezen zijn minder goed bestand tegen bacteriën en kunnen de bacteriën niet goed verweren. Je lichamelijke beschermlaag neemt af door het verdwijnen van de oestrogeen. De risicofactor voor het krijgen van een terugkerende blaasontsteking tussen vóór en na de menopauze is meer dan twintig keer verhoogd.

Kun je blaasontsteking zelf oplossen?

Vroeger, toen er nog geen antibiotica was, ging ook niet iedereen dood als ze een blaasontsteking kregen. We zijn zo gewend aan de antibioticakuren, dat ook wij als medische professionals niet precies weten hoe goed mensen zijn in het bestrijden van blaasontstekingen. Dit is zelfs een zoekvraag van de Nederlandse Vereniging van Urologie. Als je gewoon goed drinkt en een immuunsysteem hebt dat de bacteriën aanvalt, dan kun je in principe zelf, in veel gevallen, de blaasontsteking aan. Al zal je er misschien wat langer en wat meer last van hebben. Overigens geldt dit niet voor iedereen, sommigen kunnen er ook een chronische blaasontsteking aan overhouden.

Waarom krijgt de één blaasontstekingen en de ander nooit?

Meestal als mensen een terugkerende blaasontsteking hebben, dan komt dit door een aantal risicofactoren. Twee hiervan zijn de menopauze en niet goed leeg plassen. Patiënten met suikerziekte of eiwitlekken lopen ook meer risico. Wij leven van eiwitten en suikers, maar bacteriën ook. Mensen met een immuunstoornis hebben minder weerstand tegen een blaasontsteking. Deze groepen hebben minder goede afweer, waardoor het risico op een blaasontsteking groter is.

We kijken ook naar de darmfunctie. Bijvoorbeeld als er sprake is van obstipatie. Dit moet allemaal door dezelfde ‘trechter’ in de bekken naar beneden. En bij obstipatie is er minder ruimte in dit gebied om goed uit te plassen. Ook als mensen diarree-achtige klachten hebben, dan zitten er ook meer bacteriën in dit gebied in de bekken. Waarmee je de kans op blaasontsteking vergroot.

Zijn er preventieve tips tegen blaasontsteking?

  • Er zijn voedingsmiddelen die kunnen helpen tegen een blaasontsteking. Cranberries en D-mannose, het actieve molecuul uit cranberries, kunnen preventief helpen je slijmwand te versterken.
  • Heel goed drinken. Dat betekent niet dat je drie liter moet drinken, tussen de anderhalf en twee liter per dag is voldoende.
  • Je kunt de bacteriën bestrijden door genoeg doorstroming van je urinewegen. Als je acht tot tien uur niet naar het toilet gaat, dan hebben die bacteriën heel veel tijd om te groeien en te vermeerderen. Wij raden patiënten aan elke vier uur eens te gaan plassen en zo goed mogelijk leeg te plassen. Dat doe je niet door heel hard te persen, maar door gewoon ontspannen leeg te plassen.
  • Na de menopauze kun je lokaal, bij de vagina, de oestrogeen hormonen vervangen. Met hormoontherapie door bijvoorbeeld synapause of vagifem, die vangen het weggevallen hormoon op. Hierdoor worden de slijmvliezen weer wat voller en zo verminder je de kans op blaasontsteking aanzienlijk.
  • Gezonde voeding, zodat de ontlasting goed op orde is. Eet bijvoorbeeld genoeg vezels.
  • Als patiënten toch moeite hebben met uitplassen, kan een mictietraining van pas komen. Dan ga je aan de slag met de bekkenbodem en een bekkenfysiotherapeut, zodat je de bekken goed kan ontspannen tijdens het plassen. Met deze training wordt er gewerkt aan de juiste plashouding en wordt er geleerd niet te persen.
  • Er zijn ook nieuwe richtlijnen om met probiotica je eigen goede bacteriën aan te sterken. Hiermee moedig je je goede vaginale en blaas-bacteriën aan en zijn ze beter bestand tegen de slechte bacteriën.

Kan je met een blaasontsteking in bad?

Het ‘niet in bad gaan met een blaasontsteking’ is een beetje een urban myth. Ik weet ook niet waar deze vandaan komt. In de praktijk kan het geen kwaad om met een blaasontsteking te zwemmen of in bad te gaan.

Lees verder over blaasontstekingen bij vrouwen

Lees meer over blaasontstekingen en de overgang

 

Bron: Margriet

Andros Blaascentrum logo
Laatste update: 2 april 2023

Neem contact met ons op