Cranberrysap bij blaasontstekingen? Radar interviewde onze arts dr. Janssen

Dr. Dick Janssen Arts
13 mei 2022

Het is een pijnlijke kwaal die bij de meeste mensen helaas ook vaker dan een keer voorkomt: blaasontsteking. Een ongeschreven regel bij het oplopen van deze infectie lijkt een dieet van cranberrysap te zijn. Maar wie heeft dit eigenlijk bedacht en werkt het felgekleurde sap wel zo goed als de mond-tot-mondreclame doet beweren? Daarover interviewde Radar AvroTros onze arts dr. Dick Janssen.

Op het internet circuleren verschillende verhalen over deze oplossing. Zo zweren sommige mensen heilig bij het middel, en wordt op andere webpagina’s beweerd dat er nog niet voldoende bewijs bestaat om conclusies te trekken. Om orde in de chaos te scheppen spreekt Radar met iemand die verstand van zaken heeft: dr. Dick Janssen, werkzaam bij het Andros Blaascentrum waar hij veel patiënten met terugkerende blaasontstekingen behandelt en op de afdeling Urologie van het Radboudumc in Nijmegen waar hij onderzoek doet.

Cranberrysap blijkt niet de beste oplossing

Dr. Janssen maakt al snel veel duidelijk: er bestaat eigenlijk geen goed wetenschappelijk bewijs dat cranberrysap helpt om een blaasontsteking actief te bestrijden. Waar echter wel wetenschappelijk bewijs voor is, is dat de natuurlijke suiker d-mannose, die ook in cranberrysap voorkomt, helpt om een blaasontsteking te voorkomen.

Er zit dus wel een werkzame stof in cranberrysap, maar dat wil niet direct zeggen dat dit voldoende is om het sap zelf als oplossing aan te tekenen. De uroloog legt dan ook uit dat je waarschijnlijk bijna een liter cranberrysap moet drinken, wil de werkzame stof d-mannose echt verandering teweeg brengen.

Daarnaast is cranberrysap vrij duur, wordt het vaak vermengd met andere fruitsappen en zit er veel suiker in. Volgens de uroloog kan dit in sommige gevallen ook nog negatieve bijeffecten met zich meebrengen. ‘Wanneer je diabetes hebt, kan er veel suiker in je urine terechtkomen en dit is dan weer een risicofactor voor het krijgen van een blaasontsteking. De kans bestaat dus dat je bij sommige patiënten met het drinken van dit sap een risicofactor stimuleert.’

D-mannosetabletten slikken om blaasontsteking te voorkomen

Het cranberrysap lijkt dus niet de beste oplossing, maar wat dan wel? Van de werkzame stof in het sap, d-mannose, is de werking wel wetenschappelijk aangetoond. En goed nieuws: d-mannose bestaat ook in tabletvorm. De uroloog raadt dit middel wel aan ter preventie van blaasontsteking.

‘Hoe meer onderzoek naar d-mannosetabletten er gedaan wordt, hoe beter het blijkt te werken bij de preventie van blaasontsteking. Daarnaast is d-mannose een natuurlijke suiker en geeft het geen bijwerkingen.’ En bovendien krijg je hierdoor ook geen grote hoeveelheden suikers binnen afkomstig uit liters cranberrysap.

Blaasontsteking vs. blaaspijnsyndroom

Naast een blaasontsteking kun je ook last hebben van het blaaspijnsyndroom. Hier gaat het ook om een ontstoken blaaswand, maar in dit geval wordt het niet veroorzaakt door een bacterie. In de praktijk is dit een vrij zeldzame aandoening, waar een goede diagnostiek voor nodig is.

Zo herken je het blaaspijnsyndroom: Dr. Janssen: ‘Als mensen klachten hebben zonder dat duidelijk een blaasontsteking wordt gesignaleerd, kan hier sprake van zijn. Uit een test bij de huisarts zal blijken dat er geen bacterie is gevonden in de blaas, waarna het verstandig is om langs te gaan bij een uroloog. Ook zijn mensen met het blaaspijnsyndroom heel gevoelig voor het eten of drinken van zure dingen. Zo zal ook het drinken van cranberrysap in dit geval juist meer pijn veroorzaken.’

Hoe zit het met cranberrycapsules?

Een ander middel dat vaak wordt ingezet om blaasontsteking te voorkomen, is cranberry in de vorm van capsules. Maar ook hier spreekt de uroloog zich sceptisch over uit. ‘Er is geen duidelijk wetenschappelijk bewijs dat dit helpt. Bovendien zijn voedingssupplementen heel gemakkelijk op de markt te brengen, zonder dat goed wordt gekeken wat er precies in zit. De supplementen kunnen onderling dan ook enorm verschillen, waardoor we hier moeilijk een duidelijk medisch advies over kunnen geven om deze capsules te slikken.’

Wat goed werkt is persoonsafhankelijk

Al met al lijkt de beste oplossing dus te zijn om d-mannosetabletten ter preventie van blaasontsteking in te nemen. Maar de arts geeft ook aan dat nooit met zekerheid gezegd kan worden wat per persoon goed werkt.

‘Het hangt van de patiënt af. Wanneer blaasontsteking steeds terugkomt, kunnen er ook andere infecties in het spel zijn waarop D-mannose geen effect heeft. Kijk dan ook of je het op een andere manier kunt bestrijden. Drink altijd goed en heb aandacht voor het goed leeg plassen van je blaas.

Lees meer over chronische blaasontstekingen

Lees meer over blaaspijnsyndroom

Bron Radar AvroTros

Dr. Dick Janssen Arts
Auteur: Dr. Dick Janssen is arts bij Andros en doet wetenschappelijk naar blaaspijnsyndroom, overactieve blaas en urodynamica bij Radboudumc.
Laatste update: 13 mei 2022

Neem contact met ons op