Dr. Dick Janssen over terugkerende blaasontstekingen in de Telegraaf

Dr. Dick Janssen Arts
1 maart 2022

Onze arts Dick Janssen werd geïnterviewd over terugkerende blaasontstekingen in de Telegraaf. Hoe herken je een blaasontsteking? Kun je een blaasontsteking voorkomen? En welke behandelingen zijn er?

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een infectie van de blaas die ontstaat, wanneer er bacteriën vanuit de plasbuis in de blaas terechtkomen. Een blaasontsteking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, omdat de plasbuis bij vrouwen een stuk korter is. Bacteriën krijgen daardoor eerder de kans om de blaas te bereiken. Ongeveer de helft van de vrouwen heeft een keer in haar leven een blaasontsteking gehad. Bij twee procent van de vrouwen is het chronisch.

Janssen: “De meeste blaasontstekingen worden veroorzaakt door de darmbacterie E-coli. Deze bacteriën zitten bij iedereen in het schaamgebied op de huid, waardoor ze weleens de blaas binnenwandelen. In principe kan dit geen kwaad, maar bij sommige mensen kan de bacterie zich gaan vermenigvuldigen. Dit kan een infectie van het blaasweefsel veroorzaken wat uiteindelijk voor een blaasontsteking kan zorgen.”

Volgens Janssen heeft een blaasontsteking niet één duidelijk oorzaak. “Er zijn een aantal factoren die een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Wanneer je de blaas niet goed leeg plast blijven er bacteriën in je blaas zitten, waardoor een blaasontsteking kan ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld bij een verzakking voorkomen. Vrouwen in de overgang hebben ook een verhoogde kans, omdat bacteriën door het verminderde oestrogeen makkelijker binnenwandelen. Hiernaast kan een verminderd immuunsysteem of diabetes ook de kans op een blaasontsteking vergroten.”

Hoe herken je een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is te herkennen aan een constante drang om te plassen en een branderig gevoel bij het plassen, een troebele en sterke urine, soms met sporen bloed en pijn in de onderbuik of onderrug. Wanneer je last hebt van deze symptomen, is de kans groot dat je een blaasontsteking te pakken hebt. Jonge vrouwen en mannen voelen een blaasontsteking vaak eerder aankomen. Bij ouderen worden de urinewegen steeds minder gevoelig, waardoor ze de infectie minder snel doorhebben.

Kun je een blaasontsteking voorkomen?

Wanneer je regelmatig last hebt van een blaasontsteking, helpt het om preventief te werk te gaan. “Drink twee liter per dag, plas de blaas helemaal leeg en plas direct na het vrijen, veeg met wc-papier altijd van voor naar achteren en slik preventief D-mannose (een soort suiker dat blaasontsteking helpt te voorkomen).”

“Het belangrijkste is dat je ontspannen naar de wc gaat. Een van de grootste misvattingen is dat je van een vies toilet blaasontsteking kunt krijgen. Het is funest voor je blaas om gehurkt boven het toilet te hangen. Je ontspant dan onvoldoende, waardoor je de blaas niet goed kunt legen. Ook het eindeloos schoonmaken rondom de urinewegen is absoluut niet van toegevoegde waarde.”

Hoe kun je een blaasontsteking behandelen?

Je kunt ervoor kiezen om de blaasontsteking eerst zonder antibiotica te behandelen. “Veel mensen kiezen bij een blaasontsteking direct voor antibiotica, maar je kunt er ook voor kiezen om een beginnende blaasontsteking met cranberry preparaten, veel water drinken en een gezonde leefstijl te verhelpen. Meestal is de blaasontsteking dan binnen één à twee weken verholpen. Wanneer je snel van je klachten af wilt zijn, kun je jouw urine bij de huisarts inleveren. De huisarts zal je vervolgens meestal antibiotica voorschrijven. Bij langdurig of frequent antibiotica gebruik kunnen de bacteriën ongevoelig worden voor deze antibiotica, dus het is belangrijk dat je het niet te vaak neemt.”

Wat kun je doen bij een terugkerende blaasontsteking?

Je kunt spreken van een chronische blaasontsteking als je drie blaasontstekingen per jaar hebt. Het is dan belangrijk om verder onderzoek te doen om de oorzaak te achterhalen. Wanneer je een chronische blaasontsteking wilt behandelen, zijn er meerdere opties.

Janssen: “Er zijn verschillende behandelmogelijkheden die een terugkerende blaasontsteking helpen te voorkomen. Je kunt zelf preventief te werk gaan door cranberrysupplementen of D-mannose te slikken. Ook kunnen bekkenbodemoefeningen of plastrainingen helpen om je blaas onder controle te krijgen, waardoor je de blaas beter kunt leegplassen. Soms is een lage dagelijkse antibioticakuur nodig om snel terugkerende blaasontstekingen te voorkomen. Dit wordt vaak maximaal zes tot twaalf maanden geadviseerd, omdat bacteriën anders ongevoelig kunnen worden voor de antibiotica.

Er kan ook gekozen worden voor een verschillende soorten blaasspoelingen. Deze worden alleen toegepast om een blaasontsteking te voorkomen en niet om er eentje te genezen. Het wordt meestal 1 of meerdere keren per week met een adapter of katheter in de blaas aangebracht, dus het is een behandeling die wij over het algemeen pas aanraden als een behandeling met reguliere antibiotica bijwerkingen of resistentie geven.”

Lees meer over terugkerende blaasontstekingen

Bron Telegraaf

Dr. Dick Janssen Arts
Auteur: Dr. Dick Janssen is arts bij Andros en doet wetenschappelijk naar blaaspijnsyndroom, overactieve blaas en urodynamica bij Radboudumc.
Laatste update: 1 maart 2022

Neem contact met ons op