Blaasprobleem heeft veel impact, uroloog Arendsen in Baarnsche Courant
Uroloog Erik Arendsen van Andros Clinics in Baarn werd afgelopen week geïnterviewd door de Baarnsche Courant over het blaaspijnsyndroom. En over de ‘Zeldzame Engel Award’ die hij ontving 28 februari jl. op Zeldzameziektendag 2023.
VSOP, de patiënten koepel voor zeldzame en genetische aandoeningen, reikte de prijs uit voor zijn wetenschappelijk en diagnostisch werk op het gebied van het blaaspijnsyndroom.
Arendsen begon in 1976 als student assistent in Nijmegen in het Radboudziekenhuis op de afdeling Urologie. Hier werkte hij samen met een professor die over de hele wereld bekendstond om zijn pragmatische aanpak van blaaspijn. ,,Op dit moment zijn er drieduizend mensen in Nederland die klachten ervaren. Tachtig procent van de patiëntenpopulatie is vrouw en twintig procent is man. En dan is er nog een hele grote groep waar vaak tegen gezegd wordt door urologen: ‘we kunnen niets meer voor u betekenen, u moet er mee leren leven’.”
Het was een verpleegkundige uit zijn eigen team in een ziekenhuis in Leiden die tegen Arendsen zei dat hij een multidisciplinair team moest starten, bestaande uit onder andere een bekkentherapeut, gynaecoloog en echoscopist. ,,Door de lange wachttijden in de zorg voor onderzoek door specialisten lukte dat niet.” Zijn oude opleider gaf hem die kans door hem een baan aan te bieden in Andros Clinics waar Arendsen een specialistisch centrum voor het blaaspijnsyndroom opzette.
Over de hele wereld heeft de uroloog al voorlichting gegeven aan artsen en andere specialisten. ,,Ik ga vaak samen met iemand van de patiëntenvereniging op pad, om toehoorders te vertellen wat voor impact de klachten hebben. We zouden graag het Ei van Columbus willen uitvinden en een behandeling en medicatie vinden die echt werkt voor een grotere groep. Maar onderzoek is kostbaar en deze ziekte is té zeldzaam.
Aan blaaspijn ga je niet dood, maar als je elke tien minuten naar het toilet moet en alles laat lopen, kun je je afvragen wat uiteindelijk erger is en hoeveel kwaliteit van leven je nog hebt. Onlangs kregen we nog een patiënt in de kliniek, die als ze niet geopereerd of geholpen kon worden liever voor euthanasie koos.”
Zieken blazen
Inmiddels komen er mensen vanuit de hele wereld naar de kliniek toe om zich te laten behandelen. ,,Wekelijks komt er een patiënt uit Engeland die er alles voor over heeft om zijn klachten te verminderen. Ik heb ook Chinese patiënten gehad.” Het is nog moeilijk om een vinger te leggen op de precieze oorzaak van de problemen die mensen ervaren.
,,Ik zie verschrikkelijk zieke blazen, die moeten er gewoon uit. Maar ik moet ook regelmatig met een operatie speuren in de blaas wat de reden is dat er problemen ontstaan. Per persoon wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld en doordat iemand diverse specialisten in onze kliniek ziet, is dit ook een unieke aanpak. Je kunt niet zonder je team en zonder geschoolde en gedreven krachten. Mijn team werkt zo ontzettend hard, zowel de secretaressen als de verpleging. We hopen samen erkenning en herkenning van de ziekte te krijgen.”
Lees meer over blaaspijnsyndroom
Bron: Baarnsche Courant