De impact van overgangsklachten vaak onderschat

Andros Blaascentrum logo
25 januari 2016

De impact van overgangsklachten op het dagelijks leven wordt vaak onderschat, aldus Magda Armeanu. Zij is gynaecoloog bij Andros Blaascentrum, een gespecialiseerde kliniek die zich richt op urologische gezondheidsklachten. Dr. Armeanu werd geïnterviewd door Living.

Gedurende hun leven krijgen veel vrouwen te maken met specifieke klachten, zoals overgangsklachten, incontinentie, blaasontstekingen en seksuele problemen. Meestal gaan de klachten niet vanzelf over. Als de behandeling van de huisarts geen uitkomst biedt, dan kunnen vrouwen terecht bij de gynaecologen en urologen van Andros Blaascentrum.

Overgang

Volgens dr. Armeanu is de overgang één van de meest onderschatte problemen in onze maatschappij. “Bij de meeste vrouwen start het overgangsproces vanaf het 40-45e levens- jaar met een verandering in het menstruatiepatroon. Meer dan 70% ervaart tijdens de overgang zelfs vervelende overgangsklachten zoals opvliegers, nachtzweten, migraine, slaapstoornissen, depressiviteit en stemmingswisselingen, vaginale klachten en seksuele problemen. Veel vrouwen blijven hiermee rondlopen omdat ze denken dat het bij de leeftijd hoort of omdat ze zich schamen voor hun problemen. Dit is echter onnodig. De meeste klachten zijn namelijk goed te behandelen door hormoontherapie, waardoor de levenskwaliteit van de behandelde vrouwen sterk toeneemt.”

Hormoontherapie

De meeste vrouwen zoeken hulp bij de huisarts omdat zij last hebben van opvliegers, een droge mond, slecht slapen, hoofdpijn en vaginale droogheid. Deze klachten worden echter veroorzaakt door oestrogeendaling in de overgang en kunnen indien niet behandeld jarenlang voor chronische pijn en ongemakken zorgen.

Door het oestrogeentekort kunstmatig aan te vullen middels hormoontherapie, zullen de klachten sterk afnemen. Veel vrouwen hebben volgens dr. Armeanu geheel ten onrechte een negatief beeld van hormoontherapie. “De geneesmiddelen die wij voorschrijven voor de hormoontherapie zijn zeer laag gedoseerde lichaam identieke hormonen. Deze zijn totaal niet te vergelijken met de hormonen in de anticonceptie pil”, benadrukt dr. Armeanu.

Alternatieve behandelingen

Er is overigens geen effectief alternatief voor hormoontherapie. Niet-hormonale middelen zoals SSRI antidepressiva zijn namelijk veel minder efficiënt en hebben geen preventie tegen botontkalking. Vrouwen in de overgang lopen namelijk een verhoogd risico op botontkalking (osteoporose) en ook de kans op hart- en vaatziekten stijgt. “Overigens”, geeft dr. Armeanu aan, “de SSRI antidepressiva zijn wel een goed alternatief om opvliegers te bestrijden bij vrouwen die géén hormoontherapie mogen gebruiken, zoals de vrouwen die borstkanker hebben gehad. De SSRI antidepressiva hebben namelijk geen invloed op de borstkanker.”

Levenskwaliteit

De specialisten van Andros Blaascentrum werken volgens het principe ‘de juiste behandeling op het juiste moment’. De overgangsklachten worden in goede samenspraak met de vrouw behandeld zodat de optimale balans gevonden wordt tussen de duur van de behandeling en de verbetering van levenskwaliteit. “Daarbij proberen we zo veel mogelijk met medicijnen en advies over de levensstijl (gezond eten, minder alcohol drinken, stoppen met roken, meer bewegen) de gezondheid van de vrouw te bevorderen en ziekte tijdens het ouder worden te voorkomen”, benadrukt dr. Armeanu.

Lees verder over de gynaecoloog bij blaasproblemen

 

Andros Blaascentrum logo
Laatste update: 25 januari 2016

Neem contact met ons op